top of page

wo 17 jul

|

De Terp (Witte Kerkje) Oudorp, NH

KIVA Film Evening - Music & Teachings

Time & Location

17 jul 2024, 19:30 – 22:30

De Terp (Witte Kerkje) Oudorp, NH, Kerklaan 4, 1829 BS Oudorp, Netherlands

About the event

KIVA | The Call of the Wisdom Keepers 

Een film van Marijke Kodden & Jaap Verhoeven. 

Producers: Marijke Kodden & Rakinah Buttner.  

Speciale internationale gastspreker / Wisdom Keeper: 

* Carola Esparza (Mapuche Ancestry - Chili) 

* Medicijnman Henry de la Croix (NL/Java) 

* Filmmaker Marijke Kodden

* Muziek door Shaz & the Medicine Man 

* Gehost door Corinne Moerman (Germaniten)  

We leven in een wereld van chaos en verdeeldheid. In een wereld die steeds verder van de natuur verwijderd en uit balans lijkt, is er een grote behoefte aan een ander perspectief, dat van harmonie en herverbinding. Deze film legt de essentie van de unieke en eeuwenoude KIVA-ceremonie vast, waar leiders van inheemse volkeren uit de hele wereld samenkomen voor vrede, gelijkheid en herverbinding met de aarde én elkaar! ‘De oorspronkelijke volkeren zijn het contact met de natuur nooit verloren, realiseren zich dat we natuur zíjn en kunnen ons inspireren om een meer verbonden en duurzame manier van leven te creëren.  

Synopsis:  

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die al 3000 jaar geleden door de Anasazi werd gebruikt. Honderden Inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep van de hele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen met hun eeuwenoude wijsheid ons leiden naar een meer verbonden en duurzame manier van leven.  

Door de ontroerende gebeden en de indrukwekkende gesprekken met de Wisdom Keepers wordt de kijker uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen. ‘Omdat ze huilt en haar kinderen naar huis roept!’ Via de KIVA-ceremonies wereldwijd, komt deze roep en uitnodiging vanuit alle inheemse volkeren. Tegelijkertijd brengen de Wisdom Keepers heling en oplossingen door het delen van ceremonie, gebeden en eeuwenoude inheemse wijsheid.  

Voor meer achtergrond info en de trailer: www.kiva-wisdomkeepers.com   

INTERNATIONALE GASTSPREKER / WISDOM KEEPER:  

* CAROLA ESPARZA - Mapuche ancestry (CHILI) Carola is geboren in Chili, aan de voet van de Andes. Zoals veel Chilenen is ze van gemengd bloed, als gevolg van de kolonisatie van Chili door de Spaanse veroveraars. Op zoek naar antwoorden kwam ze in contact met de organisatie Sacred Fire of Itzachilatlan, een Native American Red Road (een metafoor voor een spirituele manier van leven). Geïnspireerd ging ze de berg op om vier dagen lang deel te nemen aan een Vision Quest in de Indiaanse traditie. Vervolgens nam ze deel aan een langere Vision Quest (zeven dagen), drie Sundance- en drie Spirit Dance-ceremonies. Al 15 jaar treedt ze in de voetsporen van Dona Rosa Huenufil, een Mapuche-grootmoeder, bewaarder van de Mapuzungun (de taal van de aarde), die haar de heilige kunst van de gebedsvrouw (Guillipullera) leerde. Carola Esparza is een echte vredestichter, sterke communicator vanuit het hart. Mensen ondersteunen om de communicatie van het hoofd naar het hart te ‘verplaatsen’, zodat ze elkaar beter kunnen begrijpen. Om vrede in elkaars hart te brengen.  

* HENRY DE LA CROIX (Medicine Wheel) 

Henry’s missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en uit te nodigen om te herinneren wie ze zijn, zodat ze met passie, bezieling en enthousiasme vanuit hun hart kunnen leven. Vanaf zijn vierde leerde hij van zijn vader Indonesische energetische massages. Op zijn 26e, tijdens zijn reis naar Indonesië, heeft hij verbinding met zijn roots gemaakt. Henry bewandelt het pad van het medicijnwiel, het pad waarbij je stap voor stap wordt uitgenodigd je eigen verbinding met aarde, lucht, water en vuur te herinneren. Het pad van de krijger, heler, leraar, medicijn man en leider. Henry nodigt je uit jouw authentieke pad te gaan, zodat jij je zielendroom kan herinneren en je persoonlijke missie en bestemming kan leven.  

* Music by SHAZ & THE MEDICINE MAN (Netherlands) 

Sharon & Henry ontdekten - toen ze elkaar in 2020 ontmoetten - dat ze een gedeelde passie hebben voor muziek en ceremonie. Ze brengen allebei hun eigen talenten in, wat resulteert in een magische stroom aan nieuwe nummers. Sindsdien delen ze hun muziek samen als Shaz & the Medicine Man tijdens ceremonies, zangkringen, concerten en vuurbijeenkomsten. Al hun liedjes zijn geïnspireerd door plantengeneeskunde, ceremonies, oude teachings en tradities en de onuitputtelijke wijsheid en geest van de natuur. Hun muziek nodigt uit om thuis te komen.   

* CORINNE WÉLEDA MOERBEEK (Germaniten) 

Corinne Wéleda Moerbeek is sinds februari 2023 aanhesloten bij het inheemse volk Germaniten. De Germaniten volgen een innerlijke roeping, een wens en gevoel om zich te verbinden met onze germaanse wortels. Corinne: 'We willen deze traditionele kracht van onze inheemse gemeenschap in de tegenwoordige tijd voortzetten en doorgeven'. Ze is met 2 andere vrouwen een missiepost begonnen, een plek waar je als volksgenoot informatie kunt krijgen, waar oorspronkelijke feesten en tradities worden teruggehaald en met elkaar gevierd. Vanavond vertelt Corinne kort iets over de Germaniten.  

*FILMMAKER / FOTOGRAAF MARIJKE KODDEN 

Natuur is haar leven lang al haar grootste inspiratiebron. Ze werkte meer dan 10 jaar als ontwerper en fotograaf voor Wereldnatuurfonds en Staatsbosbeheer. In 2028 kreeg ze - als een van de eersten en weinigen - toestemming om de filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA in Mexico, India en terug naar KIVA Nederland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met best friend Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die betrokken raakte in 2021) maakten zij een hoopvolle documentaire, waarin de KIVA ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde én elkaar kunnen helen.

https://kiva-wisdomkeepers.com/

Share this event

bottom of page